Advertisement Advertisement
Menu
/ relevo.com

Relevo: Real zatrudnił dietetyczkę, która pomogła Carvajalowi

Itziar González de Arriba jest specjalistką w dziedzinie fisiogenómica (nauki łączącej fizjoterapię, osteopatię, dietetykę terapeutyczną i nutrigenomikę) oraz prewencji urazów. Obejmie kluczową rolę w departamencie. Obejmie kluczową rolę w klubie i będzie współpracować z Antonio Pintusem.

Foto: Relevo: Real zatrudnił dietetyczkę, która pomogła Carvajalowi
Itziar González de Arriba. (fot. Instagram)

Mniej niż miesiąc przed otwarciem okienka transferowego, w Realu Madryt wciąż brakuje konsensusu, czy wzmocnić kadrę, która coraz bardziej cierpi z powodu kontuzji, czy też nie. Ancelotti stara się łatać drużynę, jak tylko potrafi, odkrywając przy tym rozwiązania zarówno na teraźniejszość, jak i przyszłość, takie jak wykorzystanie wychowanka Raúla Asencio. Dzięki swoistym akrobacjom trenerskim Ancelotti zdołał poprawić sytuację (bardziej pod względem wyników niż gry), zmniejszając stratę do lidera – Barcelony – do jednego punktu, mając jeszcze zaległy mecz z Valencią. Tymczasowo wyciszył także debatę na temat ewentualnych transferów. Jednak podczas gdy w biurach klubowych analizuje się tę sytuację, nadal poszukiwane są rozwiązania problemów fizycznych, które dotykają zawodników niczym kropla drążąca skałę, zauważa Relevo.

Ostatnim posunięciem w tej kwestii jest zatrudnienie Itziar González de Arriby, dietetyczki współpracującej m.in. z Danim Carvajalem. Jak podały źródła klubowe w rozmowie z Relevo, Real Madryt sięgnął po jej pomoc, aby – poprzez bardziej analityczne podejście do żywienia (globalne, a następnie indywidualizowane) – zoptymalizować stan fizyczny zawodników oraz poprawić jakość ich tkanek, co ma na celu zmniejszenie liczby urazów. Innymi słowy, celem jest prewencja zamiast leczenia. González będzie ściśle współpracować z Antonio Pintusem, szefem przygotowania fizycznego, aby leczenie na obu tych polach było spójne.

Itziar González to fizjoterapeutka, osteopatka, absolwentka dietetyki, z pierwszym stopniem z biochemii, ukończonymi studiami podyplomowymi z immunożywienia i terapii regeneracyjnej oraz licznymi tytułami magistra, w tym z nutrigenomiki. Stworzyła innowacyjne pojęcie – fisiogenómica, która zrewolucjonizowała dietetykę wielu sportowców. W uproszczeniu, jest to nauka badająca wpływ składników odżywczych na ekspresję genów. Jej spersonalizowane diety, w których brokuły są nieodzownym elementem, przyczyniły się do poprawy muskulatury i regeneracji urazów u wielu zawodników, co odegrało kluczową rolę w decyzji o jej zatrudnieniu.

Sławę przyniosła jej współpraca z Sergio Canalesem, który po trzeciej kontuzji więzadeł krzyżowych wrócił do formy dzięki planowi żywieniowemu opracowanemu przez González. Bazował on na eliminacji cukrów, mąki, smażonych potraw, mleka, kawy, wędlin, czerwonego mięsa, produktów przetworzonych i alkoholu, które spowalniają zawodników, zmniejszają ich wytrzymałość i wydajność, a także sprzyjają urazom i opóźniają ich leczenie. Zamiast tego González zaleciła codzienne spożywanie warzyw i owoców oraz stosowanie konkretnych suplementów. Takie podejście pomogło Canalesowi w najtrudniejszych chwilach, przypomina Relevo.

Podobną drogą podążył Carvajal, którego fizyczna przemiana stała się jednym z sekretów jego „drugiej młodości” w Realu Madryt. Kluczowe okazały się eliminacja glutenu oraz odpowiednie suplementy. Teraz González obejmuje istotną rolę w dziale, który w ostatnich latach przeszedł wiele zmian.

Do działu dołączył wcześniej m.in. Mino Fulco, zięć Ancelottiego, który początkowo skupiał się niemal wyłącznie na tej sekcji, ale w drugiej kadencji (od 2021 roku) jego zadania ewoluowały w kierunku monitorowania obciążeń treningowych i meczowych oraz wspierania decyzji dotyczących dostępności zawodników.

Ancelotti od zawsze przykładał dużą wagę do przygotowania fizycznego. W swojej pierwszej kadencji w Realu współpracował z Francesco Avaldim, dietetykiem, z którym pracował już w Milanie. Ostatnie zmiany w tej dziedzinie obejmowały również dołączenie Alberto Valiño Marquesa latem tego roku, jak podał The Athletic.

W rozmowie z Relevo 3 listopada 2023 roku Itziar González przedstawiła główne założenia swojej pracy. „Brokuły od czasu pandemii COVID stały się moją wizytówką, ponieważ to jedno z najlepszych naturalnych środków przeciwko IL6, prozapalnej cytokinie, która nie tylko pogarsza przebieg COVID, ale także negatywnie wpływa na więzadła, mięśnie i stawy. Oprócz brokułów zalecamy produkty o właściwościach przeciwzapalnych i regeneracyjnych, takie jak kasza gryczana, czerwony ryż, borówki, granaty, ryby, rośliny strączkowe (jeśli są dobrze tolerowane) i inne indywidualnie dobrane warzywa. Ważne jest także dostosowanie proporcji węglowodanów, tłuszczu i białka w zależności od codziennej aktywności” – podsumowała.

Warto przypominać sobie wywiad z Itziar González, która lipcu 2022 roku rozmawiała z dziennikiem MARCA. W ubiegłym roku Relevo poświęciło jej zaś obszerny artykuł i opisało specyfikę pracy oraz jej dokonania.

Wyłącz AdBlocka, żeby zobaczyć pełną treść artykułu.

Reklamy są jedyną formą, jaka pozwala nam utrzymywać portal, płacić za serwery czy wykorzystywanie zdjęć, by codziennie dostarczyć Ci sporą porcję informacji o Realu Madryt. Dlatego prosimy Cię o wyłączenie AdBlocka, jeśli w pełni chcesz cieszyć się możliwościami nowej strony i korzystać z naszej pracy. Gracias!

Komentarze

Wyłącz AdBlocka, żeby brać udział w dyskusji.

Reklamy są jedyną formą, jaka pozwala nam utrzymywać portal, płacić za serwery czy wykorzystywanie zdjęć, by codziennie dostarczyć Ci sporą porcję informacji o Realu Madryt. Dlatego prosimy Cię o wyłączenie AdBlocka, jeśli w pełni chcesz cieszyć się możliwościami nowej strony i korzystać z naszej pracy. Gracias!