/ as.com, vozpopuli.com

Politycy łagodzą swoje stanowiska względem Superligi?

W oczekiwaniu na orzeczenie Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej politycy wydają się łagodzić swoje stanowiska względem Superligi.

Foto: Politycy łagodzą swoje stanowiska względem Superligi?
Fot. Getty Images

Kilka dni temu podano, że w Hiszpanii partia rządząca PSOE, która nie posiada w parlamencie większości, oraz największa partia opozycyjna PP niespodziewanie wycofały opracowaną wspólnie poprawkę Prawa Sportu, która chroniła Hiszpańską Federację Piłkarską i La Ligę przed Superligą. Zapis gwarantował Federacji i La Lidze możliwość odmówienia wydania licencji klubowi grającemu w rozgrywkach uznawanych przez te organizacje, ale ostatecznie w ostatniej chwili niespodziewanie go usunięto. Więcej o tej sprawie można przeczytać w tym artykule.

Jakby tego było mało, portal VozPópuli, który w ostatnich miesiącach często jako pierwszy podawał informacje powiązane z Superligą, twierdzi, że główni promotorzy nowych rozgrywek cały czas rozmawiają z hiszpańskim rządem, który nie wyklucza poparcia inicjatywy, jeśli ta oczywiście poprawi swój format na bardziej otwarty i nie naruszy pozycji lig krajowych na czele z La Ligą.

Portal podkreśla, że relacje między firmą próbującą stworzyć Superligę a politykami w Hiszpanii miały lepsze i gorsze okresy, ale rozmowy nigdy nie zostały zerwane. Przedstawiciele rządu mieli wręcz stwierdzić, że jeśli Superliga będzie otwartymi rozgrywkami i uszanuje rolę lig krajowych, to może liczyć na ich wsparcie.

Do tego wszystkiego dochodzi niespodziewany ruch ze strony sekretarza generalnego Europejskiej Partii Demokratycznej. Sandro Gozi złożył wniosek o zajęcie się Porozumieniem o Współpracy między Komisją Europejską a UEFA, jakie zostało podpisane 6 października. Włoch chce rozstrzygnąć dwie kwestie:

1. Dlaczego nowego Porozumienia między KE a UEFA nie podpisano na starcie 2021 roku, gdy wygasło poprzednie Porozumienie, a dopiero teraz?
  2. Czy Komisja Europejska przed podpisaniem Porozumienia z UEFA przeanalizowała wpływ tego ruchu na toczące się postępowanie w Trybunale Sprawiedliwości Unii Europejskiej i podważenie niezależności tego organu?

Nie podaje się, kiedy Parlament Europejski zajmie się tymi kwestiami. Informuje się za to, że wstępnie już 15 grudnia Trybunał Sprawiedliwości wygłosi swoje orzeczenie na temat tego, czy UEFA zajmuje monopolistyczną pozycję w europejskim futbolu, co wyznaczy dalsze działania Superligi.

Wyłącz AdBlocka, żeby zobaczyć pełną treść artykułu.

Reklamy są jedyną formą, jaka pozwala nam utrzymywać portal, płacić za serwery czy wykorzystywanie zdjęć, by codziennie dostarczyć Ci sporą porcję informacji o Realu Madryt. Dlatego prosimy Cię o wyłączenie AdBlocka, jeśli w pełni chcesz cieszyć się możliwościami nowej strony i korzystać z naszej pracy. Gracias!