„Camavinga jest wzorem piłkarza”
Javier Fernández, dietetyk Eduardo Camavingi, udzielił na Twitchu wywiadu dla platformy DAZN, w którym wypowiedział się o współpracy z Francuzem.
Fot. Getty Images
– Plan pracy? W dzisiejszych czasach prawidłowe odżywianie odgrywa ogromną rolę w futbolu. Kondycja piłkarzy jest bardzo ważna i tutaj w grę wchodzi przede wszystkim dieta. Opieramy plany żywieniowe na podstawie badań krwi, które wykonują zawodnicy. Badania te pokazują, jak gracz zarządza glukozą we krwi podczas meczu, widzimy też, jak wygląda jest stan hormonalny, jego cały tydzień pracy. Dzięki temu dajemy piłkarzowi niezbędne narzędzia, dzięki którym może dobrze trenować i grać. Wie, co musi zjeść, gdy jest w podróży przed meczem Ligi Mistrzów. Każdy zawodnik jest inny.
– Przykładowo, przed półfinałem Ligi Mistrzów kładliśmy nacisk na węglowodany, takie jak biały ryż, gotowane ziemniaki czy bataty. Nie może zabraknąć też białka. Bardzo lubię kurczaka, indyka, czy białe ryby. Ważne, aby zjeść coś lekkiego i bez dużej ilości błonnika. Omijamy wtedy warzywa, aby gracz nie czuł się ciężki.
– Camavinga? On jest wzorem piłkarza. Pomimo swojego wieku wykazuje się ogromną dojrzałością w grze i widać u niego pełne zaangażowanie. Zaskakuje mnie, jak bardzo jest zorganizowany i jak profesjonalnie podchodzi do swoich obowiązków. Ma ogromną ambicję, a wciąż jest bardzo młody.
– Rola Eduardo na boisku zmienia się w poszczególnych spotkaniach. Dobrze było to widoczne w dwumeczu z Manchesterem City. Gdy wszedł na boisko, odmienił obraz spotkania. My, dietetycy, dokładamy swoją cegiełkę, później dochodzi praca trenerów, kucharzy, fizjoterapeutów. Każdy dokłada swoją cegiełkę i to są te małe rzeczy, które są niezbędne na najwyższym poziomie.
Wyłącz AdBlocka, żeby zobaczyć pełną treść artykułu.
Reklamy są jedyną formą, jaka pozwala nam utrzymywać portal, płacić za serwery czy wykorzystywanie zdjęć, by codziennie dostarczyć Ci sporą porcję informacji o Realu Madryt. Dlatego prosimy Cię o wyłączenie AdBlocka, jeśli w pełni chcesz cieszyć się możliwościami nowej strony i korzystać z naszej pracy. Gracias!
Komentarze